Blodbussen – ge blod smidigt
En blodbuss är som en blodgivningscentral – fast på hjul. I blodbussen kan du enkelt ge blod utan att du behöver ta dig så långt. Där kan du som du brukar ge blod och du som helt ny blodgivare bara komma in för att ge blod.
Blodbussen finns i hela landet
Blodbussen kör i både stad och på landsbygd i 17 län i Sverige. Och i varje län stannar de på väldigt många olika hållplatser.
Bara i Stockholm finns det fem fasta blodbussar som besöker ungefär 180 platser. Sannolikheten är alltså väldigt stor att det finns en hållplats nära dig. Här kan du se tider och hållplatser för blodbussen i ditt län.
Både för nya och gamla blodgivare
I blodbussen kan du ge blod precis som på en vanlig blodcentral. Du kan besöka en blodbuss både som gammal och ny blodgivare.
För att ge blod måste du vara mellan 18-60 år, väger minst 50 kilo och har en giltig ID-handling med dig med svenskt personnummer. Vid ditt första besök måste du fylla i en hälsodeklaration och lämna blodprov för att testa om du kan bli blodgivare. Därefter kan du lämna blod.
Vid ditt först besök
Om det är första gången du besöker en blodbuss eller en blodgivarcentral så får du bara lämna en liten mängd blod för ett blodtest. Du får också fylla i en hälsodeklaration. Läs mer om ditt första besök här.
Är ditt blod friskt och du är en bra blodgivarkandidat så får du en remiss om blodgivning senast fyra veckor efter ditt första besök.
Blodgivningen
Kvinnor lämnar blod tre gånger per och män fyra gånger per år. Detta eftersom män har mer blod i kroppen.
Vid varje blodgivning tappas kroppen på 4,5 deciliter. Alltså en tiondel av allt blod du har i kroppen. Efter en månad har du lika mycket blod i kroppen igen.
Vid en blodgivning sätts en nål in i armvecket som vid en vanlig blodprovning. Själv blodgivningen tar bara tio minuter och gör inte ont.
Inför blodgivningen
Du bör inte träna dagen innan eller samma dag som du lämnar blod. Träning kan leda till vätskebrist och öka risken för svimning.
Det är bra om du är utvilad, har ätit och druckit innan du lämnar blod – för att du ska må så bra som möjligt.
Efter blodgivningen
De flesta känner ingenting efter en blodgivning. Men en del kan känna sig lite trötta. Blodcentralen bjuder både på kaffe, smörgås och järntabletter om du är i behov av det.